Zelený čaj Sencha patrí v Japonsku medzi obľúbené nápoje. Obsahuje mnoho účinných látok a pri jeho pestovaní sa nepoužívajú žiadne chemické hnojivá ani postreky. Vďaka tomu je čaj výborný pre náš organizmus. Aké je tajomstvo účinku tohto nápoja?
O aký typ čaju ide?
Zelený čaj Sencha má pôvod v Ázii a v Japonsku patrí medzi najrozšírenejší typ zeleného čaju. Obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov, vďaka čomu je prínosom pre ľudský organizmus. V porovnaní s ostatnými zelenými čajmi má Sencha jemnejšiu chuť.
Tak ako aj mnoho iných japonských čajov, aj zelený čaj Sencha pochádza z rastliny Camellia sinensis. Jednotlivé druhy sa potom od seba líšia spôsobom jej pestovania a spracovaním lístkov.
Čaj Sencha je pestovaný vo svojej prirodzenosti – pred zberom nie je tlmený bambusovými rohožami, čo mu zabezpečuje obsah najväčšieho podielu vitamínov C, E a B2. Okrem toho je aj zdrojom minerálov a antioxidantov. Vďaka kombinácií týchto účinných látok je zelený čaj Sencha skvelým každodenným nápojom, ktorý obohacuje organizmus.
Účinky zeleného čaju Sencha
Pozitívnych účinkov tohto druhu zeleného čaju je hneď niekoľko. Vysoký obsah účinných látok zvyšuje imunitu, znižuje krvný tlak a cholesterol. Zelený čaj Sencha reguluje hladinu cukru v krvi a pôsobí preventívne proti rakovine či roztrúsenej skleróze.
Obsahuje aj kofeín – potláča tak únavu a pôsobí ako zdroj energie. Svoje miesto si preto nájde aj medzi ľuďmi, ktorí nie sú fanúšikmi kávy.
Výnimočnou vlastnosťou tohto čaju je aj to, že sa v ňom ukrýva fluorid v prírodnej forme. Vďaka tomu pomáha pri čistení zubov a udržiava zdravú ústnu dutinu.
Zelený čaj Sencha dokonca ovplyvňuje aj metabolizmus a vyslúžil si tým titul čaj na chudnutie. Zlepšuje trávenie, čím sa v tele zrýchľuje metabolizmus.
S pitím zeleného čaju Sencha to však netreba preháňať. Obsahuje kofeín a preto môže pri zvýšenej konzumácii spôsobovať nespavosť, nevoľnosť či časté močenie.
Spôsob prípravy
Voda ovplyvňuje chuť čaju. Najlepšie si preto vychutnáte tento nápoj v prípade, že na jeho prípravu použijete vodu určenú pre kojencov.
Čajové lístky sa zalievajú 70 – 80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom a lúhujú sa jednu minútu. Kedže sa dá zelený čaj Sencha použiť aj na viac príprav, pri každom ďalšom náleve ho nechajte lúhovať o 1 – 2 minúty dlhšie. Vhodné je nechať čaj lúhovať bez použitia vrecka či sitka – umožňuje to lístkom dostatočne sa rozvinúť.
Tip: Zelený čaj Sencha môžete použiť aj viackrát – 5 g čaju vystačí na 250 ml vody a dá sa zaliať aj 2 – 3 krát. Veľkou výhodou je, že sa dá piť aj v lete ako studené osvieženie.
Foto: Bigstockphoto