Asi každá z nás občas nepohrdne pôžitkom dať si kávu mimo domova, na nejakom príjemnom mieste v príjemnej spoločnosti. Málokto však na dobrú kaviareň natrafí len tak náhodou, sú skôr takými ihlami v kope sena. Viete, podľa čoho spoznáte, že v tejto kaviarni sa naozaj oplatí dať si kávu?
Rozhoduje komplexný pohľad
Pri výbere dobrej kaviarne zďaleka nestačí, aby mala pekne vymaľovaný interiér a pohodlné stoličky. Mali by ste totiž brať do úvahy viacero vecí naraz, a to v piatich oblastiach: aké má kaviareň recenzie (internet a TripAdvisor vám môžu byť celkom nápomocní, ale pýtajte sa aj lokálnych obyvateľov, ak máte tú možnosť), aké má menu, atmosféru a na čo je zameraná (hľadáte pracovný kútik s wifi, miesto na romantické rande, baby friendly priestor alebo iba rýchlu rannú kávu?) Ak zoberiete do úvahy týchto päť faktorov, okamžite viete vyhodnotiť akúkoľvek kaviareň, do ktorej ste práve vstúpili.
Prípravy kávy je, samozrejme, kľúčová
Príprava kávy je umenie – to všetci vieme. Musíme pri nej dodržiavať určité postupy a vyžaduje si aj zručnosti. A kde inde by sa mala káva pripravovať správne, ak nie v kaviarni? Baristi alebo tí, ktorí vlastnia kaviareň, by mali svojim zamestnancom umožniť absolvovať rôzne kurzy a odborné tréningy, pretože správne ovládanie techník a technológií je kľúčové pre dosiahnutie kvalitnej a chuťovo dobrej kávy. Ak teda vidíte, že v kaviarni stoja za barom a obsluhujú vás iba mladí brigádnici, ktorí prekrúcajú očami, ak si objednáte capuccino alebo latte, môže vám byť viac než jasné, že asi na žiadnych baristických kurzoch neboli. Bohužiaľ to následne znižuje aj kvalitu celej kaviarne. Čo sa týka kávovarov, v súčasnosti sú už ľahko dostupné vysoko profesionálne a kvalitné, takže s tým v kaviarňach problém nebýva – ako spomíname vyššie, je to skôr o tom vedieť s nimi pracovať. Ak otvárare kaviareň a predsa len neviete, čo do nej vybrať, skúste si aj v tomto prípade pozrieť rady pri výbere kávovara od odborníkov.
Farby, svetlo, personál
Vytvorenie príjemného prostredia v kaviarni dosiahne, že sa tam zákazníci budú cítiť dobre nielen prvý raz, ale budú sa vracať (a to by asi malo byť hlavným cieľom každej kaviarne). V prvom rade by mal byť dizajn kaviarne dobre premyslený a esteticky príjemný. Príjemnú atmosféru vytvárajú predovšetkým farby, nábytok a dekorácie. Pohodlné sedenie je tiež veľmi dôležité. Aj správne osvetlenie môže výrazne ovplyvniť atmosféru kaviarne – najlepšie je mäkké a príjemné svetlo, ktoré vytvára intímnu atmosféru, alebo osvetlenie s regulovateľnou intenzitou pre rôzne časy dňa. Kaviareň by mala byť aj dobre hlukovo odizolovaná od zvyšku ulice, aby ste pri pití kávy nemuseli počúvať trúbenie áut alebo naopak, hluk dookola púšťaného kávovaru. Okrem kvalitnej kávy a jedla je základom aj dobrý personál. Personál kaviarne by mal byť priateľský, znalý miestnych pomerov a ochotný pomôcť nielen pri výbere. Nenašli ste nikde takúto ideálnu kaviareň a rozmýšľate, že si nejakú otvoríte? Možno vám pri zariaďovaní a nákupoch elektroniky pomôžu napríklad zľavové kódy Okay alebo www.kuponyzdarma.sk.